Conditii Link2Pay
Condițiile de furnizare a serviciilor prin link de plată
- Definiții
- Furnizor înseamnă MATECO S.R.L. o societate cu sediul social în B-dul Tudor Vladimirescu nr. 22, Clădirea Green Gate Offices, etaj 5, 516Campus18, Sector 5, 050883, București, România, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerțului sub nr. J2005004133406, CUI/CIF/TVA RO 17310790, capital social 18.329.040 lei, IBAN RO57 BACX 0000 0008 5592 7000, deschis la Unicredit Bank, cu adresa de corespondență/notificare/sediu operațional în Șos. Giurgiului nr.48E, Jilava, jud. Ilfov, 077120, România, telefon +4021.313.02.00, fax +4021.313.02.22, e-mail: office@mateco.ro, care furnizează Clientului Serviciile conform prezentelor condiții.
- Client înseamnă persoana fizică, societatea, persoana fizică autorizată, organizația non-guvernamentală, autoritatea publică, regia autonomă sau orice altă entitate, care achiziționează Serviciile oferite de Furnizor.
- Utilizator înseamnă orice persoana fizică majoră conform legislației din România sau entitate care și-a dat acordul cu privire la condițiile de furnizare a Serviciilor de către Furnizor prin încheierea unui Contract cu Furnizorul, inclusiv sub forma acceptării prezentelor Termene și Condiții.
- Contract înseamnă acordul de voință dintre Părți, încheiat între Furnizor și Client, consemnat pe orice fel de suport electronic și comunicat între Părți prin orice mijloc de comunicare, inclusiv prin e-mail sau servicii de mesagerie mobilă.
- Document Contractual înseamnă orice Contract, act adițional, comandă, împuternicire, proces-verbal de predare-primire, fotografie, raport GPS, deviz de lucrări, factură, notificare, certificat/diplomă de absolvire, etc., care este emis și comunicat între Părți prin orice mijloc (în principal, prin e-mail) și sub orice formă (de regulă, electronic).
- Comandă înseamnă Documentul Contractual emis de Client și comunicat Furnizorului prin orice mijloc, care conține condițiile tehnice, financiare și operaționale privind furnizarea Serviciilor (tip curs, perioadă, preț, termen de prestare și de plată, Locație, Reprezentanți ai Părților, garanții de plată, alte cerințe și/sau servicii accesorii, etc.).
- Serviciu înseamnă, după caz, instruire ca operator de platforme de lucru la înălțime sau instruirea ca stivuitorist.
- Echipament înseamnă utilajul sau echipamentul (platformă autoridicătoare de lucru la înălțime, stivuitor, etc.) pe care Furnizorul îl folosește pentru prestarea Serviciilor.
- Reprezentant Client înseamnă persoana fizică, administrator, director, angajat sau colaborator al Clientului sau din cadrul entităților subcontractorilor sau terț independent ori desemnat de Client, care este împuternicită de Client, verbal sau prin Documentele Contractuale (inclusiv printr-un e-mail/SMS sau telefonic), să îl reprezinte pe Client în fața Furnizorului pentru efectuarea oricăreia dintre operațiunile necesare derulării Contractului (emitere de Comenzi, formularea de sesizări, etc.), inclusiv persoanele fizice independente de Furnizor care folosesc adresele de e-mail ale Clientului, în numele sau în locul Clientului, cu autorizarea expresă, tacită sau fără autorizarea Clientului.
- Tranzacție – încasarea sau rambursarea unei sume rezultată din vânzarea de către Furnizor a unui Serviciu către Client, prin accesarea și utilizarea link de plată generat de aplicația Link2Pay din platforma Netopia Payments, indiferent de modalitatea de livrare a Serviciului.
- Domeniul de aplicare
- Prezentele Condiții se aplică tuturor Tranzacțiilor prin care Clienții plătesc Serviciile folosind link-urile de plată de generate de Furnizor prin intermediul aplicației Link2Pay din platforma Netopia Payments (https://netopia-payments.com/solutii/link2pay/). Dispozițiile acestor Condiții vor completa contractele încheiate între Client și Furnizor, în baza cărora Furnizorul furnizează Servicii Clientului, iar în caz de conflict între prezentele Condiții și Contract, dispozițiile Contractului vor prevala.
- Documente Contractuale. Comunicare prin mijloace electronice
- Clientul este de acord cu forma de comunicare electronică (e-mail) cu privire la derularea Contractului.
- Clientul se obligă să verifice în mod regulat căsuța de e-mail, inclusiv în directoarele Spam/Junk/Trash.
- Documentele Contractuale se vor emite, comunica și recepționa, accepta/semna, în principal, prin e-mail, de către reprezentanții legali sau convenționali ai Părților.
- Comanda. Livrarea Serviciilor
- Clientul poate efectua Comenzi prin solicitarea prin e-mail a Serviciului dorit, iar Furnizorul îi va confirma disponibilitatea și condițiile în care poate presta Serviciul solicitat (perioada curs, preț, condiții de plată, acte necesare, etc.).
- Dacă Serviciile din Comandă sunt indisponibile pentru o anumită dată, Clientul va putea să solicite doar o rezervare neangajantă pentru ambele Părți, urmând să fie anunțat dacă apare un loc disponibil.
- Solicitarea unui Serviciu, în lipsa acceptării Comenzii de către Furnizor, nu atrage după sine rezervarea automată a locului la cursul respectiv.
- Prin plasarea Comenzii, Clientul confirmă că toate datele furnizate de acesta, necesare procesului de cumpărare, sunt corecte, complete și adevărate la data plasării Comenzii, precum și că poate fi contactat de Furnizor dacă este necesar.
- Contractul se consideră încheiat între Furnizor și Client în momentul primirii de către Client de la Furnizor, prin e-mail și/sau SMS, a confirmării de înscriere la cursul comandat și a detaliilor de plată (link de plată pentru plata online sau factură pentru plata prin transfer bancar).
- Comanda va fi anulată dacă Clientul nu va plăti integral contravaloarea Serviciilor, conform condițiilor din Comandă.
- Furnizorul poate anula o Comandă oricând, cu informarea Clientului prin e-mail, fără nicio obligație pentru vreuna dintre Părți și fără daune-interese, în următoarele cazuri:
- tranzacția nu este acceptată de banca emitentă a cardului Clientului, în cazul plății online;
- tranzacția este invalidată de procesatorul de carduri agreat de Furnizor, în cazul plății online;
- datele furnizate de Client sunt incomplete și/sau incorecte;
- Informațiile afișate comunicate Clientului sunt eronate din motive tehnice, inclusiv în cazul în care sunt transmise prețuri evident eronate/derizorii sau informații tehnice eronate;
- Clientul nu a efectuat, în termen, plata aferentă Comenzilor/Contractelor anterioare sau este înregistrat cu restanțe de plată în evidențele Furnizorului;
- Clientul nu mai îndeplinește condițiile de bonitate financiară, bună reputație și credibilitate agreate de Furnizor potrivit politicilor sale interne.
- Furnizorul va furniza Clientului servicii de instruire ca operator de platforme de lucru la înălțime sau stivuitorist, conform celor detaliate în Comandă.
- Cursul constă în ore de teorie-practică, examen inițial și final.
- Certificatul de absolvire și cardul „PAL” se emit electronic și sunt disponibile pentru descărcare din aplicația ePAL pentru participanții care au absolvit cu succes examenele.
- Cursul se va desfășura în perioada selectată confirmată de Furnizor prin acceptarea Comenzii.
- Cursul se va desfășura la sediul operațional al Furnizorului din Șos. Giurgiului nr.48E, Jilava, jud. Ilfov, 077120, România.
- În cazul în care cursul se anulează din motive care nu țin de Client, Părțile vor conveni o nouă dată pentru ținerea cursului. Dacă cursul nu se mai poate ține sau reprograma, atunci Furnizorul va storna facturile emise și va restitui sumele încasate în termen de 145 (cincisprezece) zile de la confirmarea imposibilității ținerii sau reprogramării cursului.
- Obligațiile Părților
- Furnizorul are următoarele obligații specifice:
- Să dețină toate autorizațiile si drepturile necesare pentru prestarea Serviciilor;
- Să presteze Serviciile în condițiile și la termenele agreate prin comenzi;
- Să remedieze în cel mai scurt timp posibil orice deficiențe apărute în prestarea Serviciilor.
- Clientul are următoarele obligații specifice:
- Să plătească, integral și la termen, toate sumele datorate în baza prezentului Contract;
- Să plătească cheltuielile legate de transport, cazare, masă, etc, în cazul în care Părțile au convenit că Serviciile vor fi furnizate în afara locațiilor Furnizorului;
- Să utilizeze resursele materiale, tehnice si altele asemenea potrivit scopului si destinației acestora si numai în cadrul procesului de formare profesională, evitând degradarea, avarierea sau distrugerea lor;
- Să respecte programul de instruire si indicațiile trainerului și regulamentul intern aplicabil în locația unde se desfășoară cursul;
- Să se prezinte la curs cu echipament de protecție adecvat, curat și în bună stare;
- Să ia cunoștință de Nota de Informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal și Convenția privind sănătatea și securitatea în muncă și situațiile de urgență;
- Să fie apt din punct de vedere medical pentru operarea echipamentelor;
- Să se prezinte la curs în stare bună de sănătate, odihnit, fără să fi consumat alcool sau alte substanțe care pot afecta capacitatea de învățare și de operare a echipamentelor;
- Să aibă instalată aplicația ePAL și un cont valabil în această aplicație.
- Politica de anulare. Dreptul de retragere al consumatorilor
- Clientul care are calitatea de consumator potrivit legii are dreptul să se retragă din Contractul încheiat la distanță prin mijloace electronice, respectiv să renunțe la Serviciile neprimite încă, fără invocarea niciunui motiv și fără a suporta alte costuri decât cele de livrare, în termen de 14 zile calendaristice de la acceptarea Comenzii de către Furnizor, prin informarea Furnizorului prin e-mail sau prin orice altă declarație neechivocă în care își exprimă decizia de retragere din contract.
- Oricare dintre Părți poate denunța unilateral Contractul, cu un preaviz scris, prin e-mail, cu 30 zile înainte de data încetării sale. Serviciile furnizate sau în curs de furnizare până la data încetării vor fi achitate integral.
- Clientul care are calitatea de consumator nu va putea solicita retragerea din Contract în cazul în care furnizarea Serviciului s-a finalizat sau se sunt în curs de furnizare sau dacă perioada rămasă până la începerea cursului este mai mică de 14 zile.
- În cazul în care Clientul care are calitatea de consumator solicită retragerea din Contract în cadrul termenului legal, acesta va returna și eventualele beneficii sau cadouri care au însoțit Serviciul respectiv.
- Sumele achitate în avans pentru o Comandă cu privire la care Clientul – consumator și-a exercitat dreptul de retragere vor fi restituite de Furnizor în maxim 15 (cincisprezece) zile de la data informării de către Client cu privire la exercitarea dreptului de retragere. Sumele vor fi restituite în contul din care a fost efectuată plata sau, la opțiunea Clientului, prin generarea unui voucher cu valoarea pe care Furnizorul trebuie să o restituie.
- Prin lansarea unei Comenzi, Clientul confirmă că a luat cunoștință de faptul că își va pierde dreptul la retragere după executarea completă a Contractului de către Furnizor.
- Condiții specifice de folosire a aplicației ePAL. Drepturi de proprietate intelectuală
- Furnizorul va acorda Clientului un drept neexclusiv, netransferabil către terți, limitat în timp și revocabil oricând, pentru a utiliza contul din aplicația ePAL, exclusiv în scopul derulării raporturilor contractuale dintre Părți.
- Clientul, aprobat în prealabil de Furnizor, va avea acces la contul din aplicația ePAL prin introducerea numelui de utilizator și a parolei.
- Prin crearea și utilizarea contului și/sau plasarea Comenzilor, Clientul își asuma răspunderea pentru menținerea confidențialității datelor de cont (nume utilizator și parolă) și pentru gestionarea accesării contului și, în măsura permisă de legislația în vigoare, este responsabil de activitatea derulată prin intermediul contului său.
- Clientul va fi responsabil și se va asigura că toate informațiile furnizate pentru crearea contului sunt corecte, complete și actualizate.
- Clientul poate închide contul său, fără a oferi motive, prin utilizarea modalitățile puse la dispoziție în aplicație.
- Furnizorul poate implementa măsuri de siguranță și/sau verificare suplimentară a identității utilizatorilor pentru a preveni sau combatere utilizarea excesivă, abuzivă sau neautorizată a aplicației.
- Clientul va anunța pe Furnizor imediat ce a luat cunoștință despre orice acces neautorizat în contul său din aplicație sau despre orice breșă de securitate informatică prin care ar fi posibil ca persoane neautorizate să intre în posesia datelor de autentificare în cont și să le folosească neautorizat.
- Clientul poate folosi contul pentru a realiza operațiunile permise în aplicație.
- Furnizorul aplicației o poate actualiza periodic sau să emită noi versiuni, cu adăugarea sau eliminarea unor funcții.
- Toate informațiile folosite pentru descrierea Serviciilor în aplicație (imagini sau prezentări multimedia etc.) nu reprezintă o obligație contractuală din partea Furnizorului, acestea fiind afișate exclusiv cu titlu de prezentare.
- Furnizorul aplicației poate publica în contul Clientului informații despre Servicii și/sau Produse și/sau promoții practicate de către acesta sau de către partenerii săi.
- Clientul va folosi dispozitive electronice compatibile (telefon/tabletă), cu acces la rețele de telecomunicații care să permită funcționarea corectă a acestora; Furnizorul nu va fi răspunzător pentru modul de funcționare a acestor dispozitive sau rețele ori pentru imposibilitatea, totală sau parțială, de folosire a contului din cauza defectelor sau incompatibilității dispozitivelor sau rețelelor folosite de Client.
- Clientul nu are dreptul de a face vreo modificare sau îmbunătățire a aplicației sau să creeze programe derivate ale acesteia sau să o includă în alte aplicații sau programe ori să separe orice componentă a acesteia fără acordul prealabil scris al furnizorului aplicației.
- Clientului îi este interzis să încerce sau să procedeze la re-compilarea, dezasamblarea sau efectuare de inginerie inversă cu privire la aplicație. Clientul nu are dreptul să copieze, să distribuie, să publice, să transfere către terți, să modifice și/sau altfel să altereze, să utilizeze, să lege la, să expună, să includă, total sau parțial, conținutul din aplicație în orice alt context sau în afara aplicației. De asemenea, Clientul nu va avea dreptul să îndepărteze însemnele privind dreptul de autor al Furnizorului aplicației asupra conținutului aplicației sau să participe la transferul, vânzarea, distribuția unor materiale realizate prin reproducerea, modificarea sau afișarea conținutului aplicației.
- Dreptul de proprietate și orice alte drepturi asupra brevetelor, know-how-ului, drepturilor de autor, secretelor comerciale, mărcilor, mărcilor de serviciu, denumirilor comerciale, drepturi patrimoniale și nepatrimoniale, precum și orice alte drepturi proprietare, specifice sau de proprietate intelectuală sau industrială privind aplicația ePAL, incluzând, dar fără a se limita la logo-uri, reprezentări stilizate, simboluri comerciale, imagini statice și/sau dinamice, text și/sau conținut multimedia, nu se vor transfera către Client și vor rămâne exclusiv în proprietatea Furnizorului aplicației și/sau a furnizorilor săi implicați în dezvoltarea și mentenanța ei.
- Furnizorul va permite accesul Clientului în aplicație pe durata valabilității cardului/diplomei de absolvire, precum și ulterior, sub rezerva disponibilității serviciului și a îndeplinirii de către Client a tuturor obligațiilor sale contractuale.
- Furnizorul va putea restricționa accesul Clientului în aplicație, în cazul în care Furnizorul constată sau este sesizat despre o conduită sau activitate a Clientului în aplicație care ar putea prejudicia in vreun fel pe Furnizor sau pe alte persoane. În aceste cazuri, Clientul se poate adresa Furnizorului la datele de contact afișate în Contract sau în aplicație pentru a primi detalii privind motivele de restricționare a accesului.
- Furnizorul poate oricând să sisteze funcționarea Contului Clientului în timpul Contractului, cu punerea la dispoziția Clientului a unei copii de rezervă a Documentelor Contractuale, în format electronic, accesabilă gratuit pentru descărcare timp de 30 de zile de la informare.
- Furnizorul efectuează cu regularitate copii de rezervă ale tuturor documentelor și informațiilor încărcate în aplicație. Cu toate acestea, Furnizorul nu poate garanta că aplicația va funcționa în mod continuu, fără erori sau fără pierderi de date sau informații, sau fără a fi afectate de atacuri informatice, viruși sau alte programe dăunătoare. Pentru acest motiv, Clientul are obligația de a realiza periodic copii de rezervă ale Documentelor Contractuale generate sau comunicate prin Contul din aplicație.
- În măsura maximă permisă de legea aplicabilă, Furnizorul nu va fi în nici un caz răspunzător față de Client pentru daune indirecte, neprevăzute, beneficii nerealizate, pierderi de profit, pierderea utilizării, a datelor sau a profiturilor ori altor beneficii de orice fel rezultate din folosirea aplicației.
- Prezentele condiții se completează cu dispozițiile Condițiilor de folosire de către utilizatorii finali (End User License Agreement - EULA) publicate de furnizorul aplicației la adresa https://www.ipaf.org/en/epal-eula.
- Prețuri și tarife. Facturare. Plăți
- Prețurile și tarifele comunicate de Furnizor pentru Serviciile oferite Clienților care au calitatea de consumatori conform legii sunt exprimate în lei (RON) și includ T.V.A.
- Prețurile și tarifele comunicate de Furnizor pentru Serviciile oferite Clienților având calitatea de profesioniști conform legii vor fi exprimate, de regulă, în Euro sau în altă valută convenită de Părți, nu includ T.V.A. și sunt plătibile, de regulă, în lei, la cursul BNR, valabil pentru data facturii.
- Furnizorul nu este sau nu poate fi făcut răspunzător pentru niciun alt cost suplimentar suportat de Client pentru efectuarea plăților online, precum comisioane de conversie valutară aplicate de banca emitentă a cardului sau alte taxe și comisioane practicate de banca respectivă.
- Prin lansarea Comenzii, Clientul este de acord să primească facturile în format electronic, prin validarea în RO E-FACTURA, precum și prin e-mail, la adresa menționată în Contul Clientului, pe care Clientul se obligă să o actualizeze ori de câte ori este cazul.
- Datele cardului bancar folosit de Client nu vor fi accesibile Furnizorului și vor fi stocate numai de către procesatorul de plăți, despre a cărui identitate Clientul va fi informat anterior introducerii datelor.
- În calitate de operator al datelor personale conținute în baza de date de tokenizare, Furnizorul va încredința procesatorului de plăți prelucrarea datelor, cu respectarea legislației aplicabile, în special Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului (UE) 2016/679 din 27 aprilie 2016 (denumit în continuare „GDPR”), în scopul prestării serviciilor de tokenizare.
- Clientul va plăti, integral și la termen, toate sumele datorate pentru Serviciile furnizate de Furnizor, fără nicio reținere sau deducere de orice fel.
- Clientul va suporta riscul neprezentării cursantului în data și la locul desfășurării cursului. Furnizorul va reține sumele încasate, respectiv va avea dreptul de a primi sumele facturate, dacă acestea nu au fost încasate până la data cursului.
- În cazul Clienților având calitatea de profesioniști conform legii, Furnizorul va putea percepe o dobândă penalizatoare de 0.5%/zi de întârziere din debitul restant, de la scadență până la plata integrală, precum și diferențele de curs valutar între scadență și încasarea debitului.
- Furnizorul va aloca sumele încasate de la Client, de regulă, în ordinea vechimii scadenței facturilor. După inițierea acțiunilor de colectare creanțe, Furnizorul poate să aloce orice plată, indiferent de mențiunile Clientului pe ordinele de plată, în următoarea ordine: cheltuieli de colectare, dobânzi sau penalități, debit principal.
- Furnizorul va emite facturi numai către Clientul menționat în Comandă/Contract. Dacă se va folosi cardul sau contul bancar al unei societăți/entități pentru plata unei Comenzi emisă pentru un Client persoană fizică, Furnizorul nu va emite bonuri fiscale cu cod fiscal sau facturi către societatea/entitatea respectivă.
- Clientul neînregistrat fiscal în România va pune la dispoziția Furnizorului un certificat de scutire sau alte documente solicitate de autoritățile fiscale care îndreptățesc pe Client la scutire de la plata taxelor în România, emise de autoritățile de la sediul Clientului, valabil pentru întreaga durată a comenzii. În absența acestor documente, Furnizorul va majora valoarea sumelor facturate cu impozitele și taxele declarate și plătite de Furnizor în contul Clientului, conform legii aplicabile.
- Subcontractare
- Furnizorul poate subcontracta către un alt furnizor prestarea Serviciilor, dar va rămâne responsabil față de Client pentru toate obligațiile contractuale asumate.
- Clientul nu va putea ceda sau transfera obligațiile asumate prin Contract fără acordul prealabil scris al Furnizorului. Înlocuirea unei persoane înscrise la curs se va putea face numai cu acordul prealabil al Furnizorului.
- Taxe și tarife:
- Tarife de remediere a avariilor sau defecțiunilor, neimputabile Furnizorului, în timpul în care Echipamentul este folosit de Client cu nerespectarea indicațiilor instructorului asigurat de Furnizor:
- constatare și evaluare pagubă (deviz, reconstatare): 20 euro + tva/operațiune;
- manoperă (reparație, vopsire, șlefuire, curățare de vopsea, ciment, amorsă sau alte materiale străine):
- tariful aplicat de subcontractori + 8%/ora tehnologică / tehnician pentru intervenții cu personalul subcontractorilor la Echipamente model Genie, Caterpillar, Still, Toyota, AtlasCopco
- 50 Euro + tva/ora tehnologică/tehnician pentru intervenții cu personalul Locatorului, de regulă la alte modele de Echipamente;
- prețul de catalog al pieselor înlocuite și al consumabilelor folosite.
- Comunicare documente prin curier: 20 lei/expediție în România.
- Confidențialitate
- Comenzile, anexele și actele adiționale referitoare la Contract, precum și toate datele și informațiile rezultate din executarea sa reprezintă informații confidențiale care nu pot fi dezvăluite terților fără acordul celeilalte Părți. Prin excepție, nu reprezintă informații confidențiale acelea care: (i) erau publice înainte de încheierea contractului sau au devenit publice din motive neimputabile Părților, (ii) se referă la existența unor obligații de plată restante sau (iii) sunt comunicate în temeiul legii, conform ordinului unei autorități.
- Nicio declarație publică, promovare, comunicat de presă sau orice alt mod de dezvăluire către terțe părți nu va fi făcută de Client cu privire la Comanda/Contract fără consimțământul prealabil scris al Furnizorului.
- Prin transmiterea de informații sau materiale prin intermediul aplicației ePAL, Clientul oferă Furnizorului acces nerestricționat și irevocabil la acestea, dreptul de a utiliza, reproduce, afișa, modifica, transmite și distribui aceste materiale sau informații. Clientul este de acord ca Furnizorul să poată utiliza liber, în interes propriu, aceste informații, idei, concepte, know-how-uri sau tehnici pe care le-a primit de la Client prin intermediul aplicației.
- Prelucrarea datelor cu caracter personal
- Clientul ia cunoștință și este de acord că Furnizorul va colecta și va prelucra următoarele date cu caracter personal ale Clientului și reprezentanților sau delegaților săi, conform Regulamentului UE 679/2016 (GDPR) și legislației conexe.
- Ce date colectăm și prelucrăm, în ce temei legal și de ce?
- Date de identificare (nume, domiciliu/reședința, telefon, e-mail, funcție, semnătură, scopul vizitei) – pentru respectarea obligațiilor legale privind paza și protecția bunurilor și a persoanelor, prin controlul accesului în incintele noastre, gestionarea vizitelor. Prelucrăm aceste date și în baza contractului dintre părți pentru a vă răspunde la cereri de ofertă sau pentru a întocmi și derula contractul cu dvs. sau cu entitatea pe care o reprezentați. În cazul clienților sau furnizorilor cu care nu am mai lucrat o perioadă, vom folosi aceste date pentru a vă contacta pentru oferirea sau solicitarea de servicii/produse, în baza interesului legitim de a ne desfășura activitatea comercială.
- Data nașterii și fotografia, codul numeric personal, copia actului de identitate și a altor acte (de ex: certificat de naștere) – pentru executarea contractului și conformarea cu cerințele legale aplicabile (întocmirea dosarelor de absolvire a cursului de formare profesională conform legii, înregistrarea absolventului în registrul de evidență, eliberarea cardului/diplomei de absolvire).
- Date de telemetrie (localizare și mod de folosire a echipamentului în timpul închirierii, transportului sau operării acestuia, respectiv în timpul derulării cursului de formare) – pentru executarea contractului (contorizarea timpului de folosire, diagnosticarea de la distanță a defectelor, reducerea timpului de intervenție).
- Supraveghere video (imaginea persoanelor și a vehiculelor) – pentru siguranța persoanelor din locație, protecția bunurilor și prevenirea incidentelor sau faptelor ilicite, conform Legii nr. 303/2003 și celorlalte dispoziții legale aplicabile.
- Cum utilizăm datele?
- Comunicări administrative și comerciale privind serviciile oferite clienților sau solicitate de la furnizori, precum și privind derularea contractelor.
- Organizarea și desfășurarea activităților de închiriere de echipamente, de formare profesională.
- Controlul accesului în incinte pentru siguranța persoanelor și a bunurilor (vizitatorii vor fi înregistrați la intrare și vor primi un ecuson).
- Prevenirea și investigarea incidentelor de securitate sau a oricăror alte fapte ilicite.
- Apărarea și valorificarea drepturilor și intereselor noastre legitime (colectare creanțe, restituire echipament)
- Cât timp păstrăm datele?
- Documente contractuale și financiar-contabile: Conform termenelor legale obligatorii (ex. 10 ani pentru documentele financiar-contabile).
- Înregistrările video: maxim 30 de zile, cu excepția cazului în care sunt necesare pentru investigații legale.
- Alte date: pe durata necesară atingerii scopului colectării și în conformitate cu legislația aplicabilă (max. 3 ani).
- Cui transmitem datele?
- Furnizorilor de servicii (ex. localizare, pază și protecție, IT, promovare, consultanță, asistență juridică, etc) care ne ajută să asigurăm siguranța și buna funcționare a activităților noastre.
- Autorităților competente, dacă este necesar conform legii.
- Ce drepturi aveți în calitate de persoană vizată?
- Drepturile de acces, rectificare, ștergere, restricționare a prelucrării și portabilitate a datelor.
- Dreptul de a vă retrage consimțământul, dacă prelucrarea se realizează în baza consimțământului.
- Dreptul de a formula cereri către responsabilul nostru pentru protecția datelor: Șos. Giurgiului nr. 48E, Jilava, 071120, jud. Ilfov, +40747 288 037, privacy@mateco.ro.
- Dreptul de a formula plângere la A.N.S.P.D.C.P: B-dul G-ral Gheorghe Magheru nr. 28-30, sector 1, 010336, București, anspdcp@dataprotection.ro.
- Răspundere. Forța majoră
- Furnizorul nu răspunde pentru modul in care cursantul își însușește cunoștințele sau pentru modalitatea de folosire a cunoștințelor dobândite după absolvirea cursului.
- În limitele maxime admise de legea aplicabilă, răspunderea contractuală a Furnizorului față de Client va fi angajată numai pentru prejudiciul material, direct și previzibil la încheierea Contractului, în limita valorii Echipamentului/Produsului respectiv, cu excluderea oricăror daune indirecte, neprevăzute, beneficii nerealizate, pierderi de profit, costuri de înlocuire, etc.
- Furnizorul nu își asumă răspunderea și nu garantează că Echipamentul cu care Clientul va intra în contact va fi fără bacterii, germeni, viruși, etc. pe suprafețele sale.
- Nici una din Părți nu va fi răspunzătoare pentru neexecutarea obligațiilor sale contractuale dacă o astfel de neexecutare la termen și/sau în mod corespunzător, total sau parțial, este datorată unui eveniment de forță majoră.
- Forța majoră este evenimentul absolut invincibil și imprevizibil, în afara controlului Părților, confirmat printr-un certificat de forță majoră emis de autoritățile competente conform legii.
- Dacă evenimentul de forță majoră nu încetează în 15 (cincisprezece) zile de la data producerii lui, oricare dintre Părți va avea dreptul să notifice celeilalte Părți încetarea de plin drept a contractului, fără ca Părțile să poată solicita plata de daune-interese.
- Încetarea Contractului
- Oricare dintre Părți va putea declara rezilierea unilaterală a Contractului sau numai a unei Comenzi privind un anumit Serviciu, în baza unei notificări scrise, comunicată de către Partea declarantă cu 2(două) zile înainte de data rezilierii. Declarația de reziliere va intra în vigoare în cazul în care Partea în culpă nu își execută oricare dintre obligațiile sale contractuale prevăzute la art. 1 – 14 și nu remediază încălcarea respectivă în 2(două) zile de la primirea notificării de reziliere.
- Politicile de confidențialitate și de folosire a cookie-urilor
- Prezentul Contract se completează cu Politica de confidențialitate (https://www.mateco.ro/privacy-policy și https://www.ipaf.org/en/privacy-notice) și Politica privind utilizarea modulelor cookie (https://www.mateco.ro/cookie-policy), pe care Clientul se obligă să le respecte atunci când navighează în website-urile respective sau folosește aplicația ePAL.
- Convenție privind securitatea și sănătatea în muncă (prevenire și protecție) și situații de urgență
Având în vedere prevederile art. 7, pct. 5, lit. a), b), c), d), art. 16 (1) si art. 16 (2) din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, ale art. 15, pct. 30 din Norma Metodologică de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, aprobată prin H.G. nr. 1425/2006, cu modificările și completările ulterioare, Părțile au convenit încheierea prezentei convenții de securitate și sănătate în muncă (“Convenția”), în următorii termeni și condiții:
16.1. Prevederi generale
16.1.1. Părțile vor coopera și își vor coordona acțiunile în vederea asigurării securității și sănătății lucrătorilor și pentru asigurarea condițiilor de mediu, igienico–sanitare și pe linie de situații de urgență (apărare împotriva incendiilor și protecție civilă). De asemenea, se vor informa reciproc asupra riscurilor profesionale și măsurilor de prevenire a acestora.
16.1.2. Prevederile prezentei Convenții vor fi respectate de personalul ambelor Părți implicat în derularea Contractului.
16.2. Instruirea personalului
16.2.1. În prima zi a intrării în Locație, Furnizorul va efectua instruirea Beneficiarului în domeniul securității și sănătății în muncă, al apărării împotriva incendiilor și protecției civile, cu privire la problemele specifice ale unității/activității/locației respective, cu privire la riscurile specifice amplasamentului respectiv și cu privire la regulamentele interne aplicabile în locație.
16.2.2. Instructajul se va efectua înainte ca Furnizorul să înceapă prestarea serviciilor. Furnizorul va preda persoanelor instruite o confirmare de participare la instructaj. Furnizorul va înregistra instructajul în fișa colectivă, care se va păstra la conducătorul locului de muncă aparținând Furnizorului și va înmâna un exemplar persoanei instruite.
16.3. Zona de lucru. Autorizații de lucru
16.3.1. Înainte de a se începe furnizarea Serviciilor în Locație, Furnizorul va stabili și va comunica Beneficiarului suprafața pe care se derulează cursul (inclusiv a traseele de acces, zonele de depozitare a materialelor, suprafețele pentru orele de practică, etc.). Aceste suprafețe de lucru pot fi marcate corespunzător prin indicatoare de securitate tip „ZONA DE LUCRU/INSTRUIRE”. Beneficiarul nu va avea voie sa părăsească locul de instruire stabilit, să se abată de la traseele de acces indicate, să intre în instalațiile tehnologice, mecanice, energetice, de gaze etc. ale Furnizorului și să efectueze manevre în instalațiile acestuia fără autorizare din partea Furnizorului. Mijloacele de transport Beneficiarului vor avea acces pe la poarta principală a Locației și vor fi parcate în parcarea amenajată.
16.3.2. Traseele pentru accesul Beneficiarului la locurile de instruire se vor stabili de către Furnizor. Pe aceste trasee se vor respecta de către Beneficiar măsurile SSM, igienă a muncii, PSI, precum și regulile de circulație internă. Pe traseele utilizate, Furnizorul va asigura întreținerea corespunzătoare a căilor de circulație pe toată durata folosirii lor și, după caz, iluminarea lor în timpul nopții (cu instalații corespunzătoare pericolului de incendiu și explozie existent în zonă).
16.3.3. Curățenia trebuie menținută în toate zonele de lucru, materialele folosite vor fi stocate în ordine pentru a nu îngreuna circulația, deșeurile rezultate din activitate vor fi sortate și depozitate prin grija Furnizorului în locurile special amenajate. Fiecare zonă de lucru trebuie curățată zilnic și lăsată în ordine la sfârșitul activității.
16.3.4. Conectările și deconectările care necesită întreruperea surselor de alimentare cu energie electrică și a altor utilități, ale traseelor de transport materii prime și produse intermediare, etc. se vor executa de către Furnizor.
16.4. Echipament de protecție
16.4.1. Echipamentul individual de protecție, precum și mijloacele de protecție necesare vor fi asigurate de către fiecare Parte pentru personalul propriu, în funcție de activitatea pe care aceștia o desfășoară (salopetă, mânuși, cizme, încălțăminte de protecție, căști de protecție, ochelari/viziere de protecție, antifoane, etc.). Protecția ochilor este obligatorie la lucrările care pot produce împroșcări de particule (sudură, polizare, arc electric, tăiere cu flexul, etc.).
16.4.2. Toate platformele suspendate, schelele, structurile deschise sau deschiderile din podele sau carosabil trebuie prevăzute cu balustrade standard de protecție pe toate părțile (1m x 50 cm x 10 cm ) marcate cu indicatoare de securitate „NU DEPĂȘIȚI, PERICOL DE CĂDERE”.
16.4.3. Întreg personalul care lucrează la peste 2 metri înălțime trebuie să poarte centuri complexe de siguranță, cu sisteme de amortizare. Scările trebuie menținute în stare bună și vor fi asigurate la vârf, iar la partea de jos vor fi protejate cu saboți.
16.5. Controale interne
16.5.1. Efectuarea controalelor asupra modului de respectare a prevederilor legale în vigoare din domeniul securității și sănătății în muncă se va efectua de către personalul cu atribuții în domeniu al ambelor Părți, cu notificarea celeilalte Părți cu 3 zile lucrătoare în prealabil.
16.6. Drepturile și obligațiile personalului
16.6.1. Părțile garantează că ele și personalul propriu își cunosc și cor respecta atribuțiile în conformitate cu prevederile art.22 si art.23 din Legea nr.319/2006, art. 6 alin.(1) si (2), art.7 alin.(1), art.22 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor și art.31 din Legea nr.481/2004 privind protecția civilă, respectiv:
16.6.1.1. În ce privește securitatea și sănătatea în muncă:
- a) Își vor desfășura activitatea în conformitate cu pregătirea și instruirea lor, precum și cu instrucțiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât și alte persoane care pot fi afectate de acțiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de instruire;
- b) Vor utiliza corect mașinile, aparatura, uneltele, substanțele periculoase, echipamentele de transport și alte mijloace de producție;
- c) Vor utiliza corect echipamentul individual de protecție acordat și, după utilizare, îl vor înapoia sau îl vor pune la locul destinat pentru păstrare;
- d) Nu vor proceda la scoaterea din funcțiune, la modificarea, schimbarea sau înlăturarea arbitrară a dispozitivelor de securitate proprii, în special ale mașinilor, aparaturii, uneltelor, instalațiilor tehnice și clădirilor, și vor utiliza corect aceste dispozitive;
- e) Vor comunica imediat angajatorului și/sau lucrătorilor desemnați orice situație de instruire despre care au motive întemeiate să o considere un pericol pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, precum și orice deficiență a sistemelor de protecție;
- f) Vor aduce la cunoștința conducătorului locului de instruire și/sau angajatorilor (Beneficiar sau Furnizor) accidentele suferite de propria persoană;
- g) Vor coopera cu angajatorul și/sau cu lucrătorii desemnați, atât timp cât este necesar, pentru a face posibilă realizarea oricăror măsuri sau cerințe dispuse de către inspectorii de muncă și inspectorii sanitari, pentru protecția sănătății și securității lucrătorilor;
- h) Vor coopera, atât timp cât este necesar, cu angajatorul și/sau cu lucrătorii desemnați, pentru a permite angajatorului să se asigure că mediul de instruire și condițiile de lucru sunt sigure și fără riscuri pentru securitate și sănătate, în domeniul lor de activitate;
- i) Își vor însuși si vor respecta prevederile legislației din domeniul securității și sănătății în muncă și măsurile de aplicare a acestora;
- j) Vor da relațiile solicitate de către inspectorii de muncă și inspectorii sanitari cu ocazia controalelor efectuate de aceștia;
16.6.1.2. În ce privește apărarea împotriva incendiilor:
- a) Vor respecta reglementările tehnice și dispozițiile de apărare împotriva incendiilor și nu vor primejdui, prin deciziile și faptele lor, viața, bunurile și mediul;
- b) Dacă observă un incendiu, vor anunța prin orice mijloc, serviciile de urgență, primarul sau poliția și vor lua măsuri, după posibilitățile lor, pentru limitarea și stingerea incendiului;
- c) În caz de incendiu, vor acorda ajutor, când și cât este rațional posibil, semenilor aflați în pericol sau în dificultate, din proprie inițiativă ori la solicitarea victimei, a reprezentanților autorităților administrației publice, precum și a personalului serviciilor de urgență;
- d) Vor menține libere căile de circulație și evacuare;
- e) Nu vor bloca mijloacele de apărare împotriva incendiilor;
- f) Vor comunica, imediat după constatare, conducătorului locului de instruire orice încălcare a normelor de apărare împotriva incendiilor sau a oricărei situații stabilite de acesta ca fiind un pericol de incendiu, precum și orice defecțiune sesizata la sistemele și instalațiile de apărare împotriva incendiilor;
- g) Vor coopera cu salariații desemnați de angajator, după caz, respectiv cu cadrul tehnic specializat, care are atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor, în vederea realizării măsurilor de apărare împotriva incendiilor;
- h) Vor acționa, în conformitate cu procedurile stabilite la locul de instruire, în cazul apariției oricărui pericol iminent de incendiu;
- i) Vor furniza persoanelor abilitate toate datele și informațiile de care au cunoștință, referitoare la producerea incendiilor.
- j) În cazul producerii unui incendiu, cercetarea se va efectua de către organele competente (politie, pompieri, parchet), iar angajatorul și angajatul acestuia care vor fi găsiți vinovați vor răspunde pentru prejudiciile cauzate prin incendiu, conform legii și dispozițiilor contractuale;
16.6.1.3. In ce privește protecția civilă:
- a) Vor beneficia, în mod gratuit, de echipament de protecție individuală, de tratament medical și antidoturi, dacă exista surse de risc nuclear, chimic sau biologic;
- b) Vor beneficia din partea angajatorului propriu de măsurile de protecție socială prevăzute prin lege pentru perioadele de întrerupere a activității, impuse de situațiile de protecție civilă;
- c) Vor respecta normele, regulile și măsurile de protecție civilă stabilite de Furnizor pentru desfășurarea activității în Locație;
- d) Vor participa la instruiri, exerciții, aplicații și la alte forme de pregătire specific, organizate de Furnizor în legătură cu prestarea serviciilor în Locație.
16.6.2. Părțile garantează că personalul propriu vor avea următoarele drepturi:
- a) Dreptul la echipament individual de protecție;
- b) Dreptul la condiții de munca sigure;
- c) Dreptul la instruire și documentare în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu;
- d) Dreptul la echipamente de muncă conforme;
- e) Dreptul de a părăsi zona de lucru în cazul apariției unei situații periculoase și de a aduce la cunoștința angajatorului orice neregulă constată în sistemul de munca și considera ca aceasta le pune viața in pericol.
16.6.3. Obligațiile prevăzute la punctul 6.1.1.și drepturile prevăzute la punctul 6.2. se vor aplica, după caz, și celorlalți participanți la procesul de instruire, potrivit activităților pe care aceștia le desfășoară.
16.7. Înregistrarea și cercetarea accidentelor de muncă
16.7.1. Lucrătorii, indiferent de unitatea de la care provin (unitate la care sunt angajați), sunt obligați să comunice conducătorului locului de instruire și angajatorului orice stare de pericol.
16.7.2. În cazul producerii unui eveniment pe teritoriul și pentru activități întreprinse în interesul Furnizorului, Părțile vor anunța organele competente și vor emite decizii, dacă este cazul, pentru desemnarea persoanelor ce urmează a efectua împreună cercetarea accidentului.
16.7.3. Angajatorul victimei va comunica autorităților competente producerea unui eveniment, de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore de la producerea evenimentului.
16.7.4. Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporară de muncă se va efectua de către angajatorul la care este angajată victima.
16.7.5. Înregistrarea accidentului de muncă suferit de un angajat se va face de către societatea care a fost găsită răspunzătoarea de producerea accidentului, în baza procesului – verbal de cercetare, elaborat de comisie și avizat de către Inspectoratul Teritorial de Muncă pe raza căruia s-a produs evenimentul.
16.7.6. Completarea formularului FIAM și anexa la FIAM (la terminarea perioadei de incapacitate) în urma unui accident suferit de către un lucrător se va face de către societatea care înregistrează accidentul. Aceasta are obligația de a-l Inspectoratului Teritorial de Muncă și Casei de Sănătate pe raza cărora s-a produs accidentul în minim patru exemplare, împreună cu dosarul de cercetare însoțit de cel puțin patru procese - verbale de cercetare. Câte un exemplar al procesului verbal și al formularului FIAM se vor înainta Furnizorului, Beneficiarului și victimelor.
16.7.7. În cazul accidentelor de muncă produse pe traseul de la domiciliu către Locația Furnizorului unde se prestează serviciile și retur, acestea vor fi cercetate și înregistrate de către societatea la care este angajată victima, sau după caz, de societatea care, în urma cercetării, a fost găsită răspunzătoarea de producerea accidentului.
16.7.8. În cazul producerii unor evenimente nedorite (accidente umane sau tehnice, incendii, explozii, etc.), Părțile au obligația să anunțe imediat organele abilitate prin lege (Inspectoratul Teritorial de Muncă, Brigada de Pompieri, Poliția, Parchetul, etc.) și să ia măsurile necesare pentru a nu se modifica starea de fapt care a rezultat în urma evenimentului, cu excepția cazurilor când menținerea acesteia ar genera alte evenimente sau ar pune în pericol viața lucrătorilor.
16.8. Modul de acțiune în situații de urgență. Protecția împotriva incendiilor
16.8.1. În caz de situații de urgență sau incendiu se va proceda astfel:
- a) Se încetează activitatea, oprindu-se și echipamentele de muncă aflate în funcțiune;
- b) Se încearcă stingerea din faza de început a incendiului cu stingătoare manuale portabile, pe cât rațional posibil fără a-și pune viața sau sănătatea în pericol;
- c) Se anunță serviciile de pompieri specializate la telefonul afișat în locație, dacă există;
- d) Se evacuează personalul din zona de pericol;
- e) Se salvează persoanele afectate;
- f) Se anunță angajatorii;
- g) Se creează cale liberă de acces pompierilor.
16.8.2. În caz de incendiu, Beneficiarul va putea folosi în condiții de siguranță stingătoarele de incendiu aparținând Furnizorului.
- Clauze finale
- Mențiunile sau sumele privind Contractul, înscrise în facturi, confirmări de sold, centralizatoare și devize sunt considerate a fi pe deplin valabile și opozabile Clientului având calitatea de profesionist, constatând creanțe certe, dacă acesta nu comunică obiecțiunile sale în 5 zile de la primire.
- Nicio neexercitare sau întârziere în exercitarea oricăruia dintre drepturile Părților nu va constitui o renunțare la aceste drepturi sau o împiedicare de a le exercita în viitor.
- Nulitatea parțială a unei clauze neesențiale nu va afecta valabilitatea întregului Contract, care va continua să producă efectele prevăzute de clauzele valabile.
- Legea aplicabilă prezentelor condiții este legea română. Eventualele litigii cu clienții care au calitatea de profesioniști conform legii vor fi soluționate de instanțele de la sediul Furnizorului.
- Prezentele condiții înlătură orice altă înțelegere verbală dintre părți, iar modificarea lor se va face numai printr-un Document Contractual acceptat expres de ambele Părți.
- Clientul declară că a citit, a înțeles și este de acord cu toate clauzele de mai sus, că și-a exprimat consimțământul în mod liber, neviciat și în deplină cunoștință de cauză privind natura, obiectul, conținutul și efectele prezentelor condiții.
☒ Prin crearea contului sunteți de acord cu Termenii și condiții de utilizare a aplicației ePAL (https://www.ipaf.org/en/epal-eula)
☒ Prin plasarea Comenzii sau accesarea link-ului de plată generat de aplicația Link2Pay din platforma Netopia Payments sunteți de acord cu Condițiile de furnizare a serviciilor de instruire plătite de Client prin link de plată.